БНТ е медиен партньор във втори етап на кампания DMS ROTONDA

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ предостави безвъзмездно телевизионно време за излъчване в програмите „БНТ 1” и „БНТ 2” на аудио-визуално съобщение за популяризирането на кампанията за реставрацията и консервацията на външните стени на храма „Св. Вмчк Георги Побенососец”.

БНТ ще отрязява и репортажно развитието на кампанията по реставрацията и консервацията на храма в информационните си емиции, културния слот на БНТ „Денят започва с култура” и в предаването „Вяра и общество”.

Допълнителна информация: „Денят започва с култура”, 14.08.2015

Започна втори етап от компанията за Храм ротонда „Св. Георги“

За реставрация и консервация на външните стени са необходими 200 000 лв.

БНТ, в.Монитор и в.Телеграф са медийни партньори при реализиране на втори етап.

Вторият етап от кампанията включва набиране на средства за извършване на консервация и реставрация на външните стени. По предварителни разчети са необходими са 200 000 лв.

Защо считаме, че е важно да съхраним този храм?

Храм-ротонда „Св. Вмчк Георги“ – София е най-старата запазена архитектурна ценност на днешна София, символизираща величието на Сердика в зората на християнството. Сградата е съградена по времето на император Константин Велики през IV век. В църквата се пази най-ранната българска стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност. Храма разказва историята на Римската империя, Първото и Второ Българско царство, Османската империя, свързан е и с новата Българска история.
Хората живели по тези земи хилядолетия наред са опазили този храм в който над 15 века е имало молитви. От нас днес се иска малко. Нека съхраним тези късчета история – С признателност към предците ни и с любов към децата ни !
За да подкрепите кампанията изпратете SMS на номер 17 777 с текст „DMS ROTONDA”. За повече информация: https://dmsbg.com/

Медийно отразяване на втори етап от кампания DMS ROTONDA:
БТВ (Теодора Енчева),Новини-17.08.2015:тук
БНР,Радио София-18.08.2015:тук
Novini.bg-17.08.2015:тук
Mediapool.bg-17.08.2015: тук
Cross.bg-17.08.2015:тук
OFFNews.bg-17.08.2015:тук
News.bg-17.08.2015: тук

Приключи първи етап от кампания DMS ROTONDA

През месец август 2015 г., четири месеца след началото на кампания DMS ROTONDA, приключи първият етап от проекта – цифровизацията.

Видео с кратко представяне на част от резултатите от първи етап можете да видите <тук>.

Посредством триизмерно лазерно сканиране се създаде 3D цифров модел на храма. Този модел осигурява съхранение на пълната информация за сградата и стенописите в цифров формат и гарантира възстановяване до най-малък детайл в случай на погиване. Паралелно с това специализирани данни предоставят адекватна информаия за текущото състоянието на храма и способстват за вземане на последващи решения касаещи организация на консервационно-реставрационни дейности.

При реализиране на първи етап кампанията получи подкрепа от Нова телевизия и Националното Дари радио.