Храм-паметник „Св. Александър Невски“

Кратка историческа справка
BG: Кратка историческа справка BG
RUS: ПАТРИАРШИИ КАФЕДРАЛЬНЬШ СТАВРОПИГИАЛЬНЬШ ХРАМ
ENG:ENG_PATRIARCHAL CATHEDRAL STAUROPIGIAL
DE:DE_PATRIARCHENKIRCHE
FR:FR_CATHEDRALE DU PATRIARCHE TEMPLE

част АРХИТЕКТУРА Patriarsheska_katedrala

Тази година (2012) се навършват 100 години от построяването на храма „Св. Александър Невски“. Той не е само храм, той е и паметник на народната благодарност към всички онези, които са проляли кръвта си и са донесли освобождението ни от турско робство. Той е и патриаршеска катедрала със статут на ставропигия. Напоследък бе обявен за символ на град София.

Преди всичко обаче, той е най-красивата, най-богатата,величествената сграда в България.

Архитектурата, позлатените кубета, мраморните орнаменти, чудесните стенописи, смайват всеки посетител с хармонията си, а всяко богослужение, придружено от най-добрия църковен хор, пленява със своята тържественост човешкото сърце, което търси Бога.

Настоящият албум приближава Вас, любезни читателю, до интимната му красота чрез майстор и грижливо избраните детайли, фотографирани от господин Тошо Пейков. Той ще Ви увери, че въпреки своята импозантност, тържественост и бляскава красота, тази църква е по православному напоена с мистична атмосфера и всеки в нея се чувства тъй, сякаш тя е направена единствено за негов молитвен дом. Не можем достатъчно да благодарим на фотографа за това, че ни приближава към нейната интимност с показването на детайли, които иначе можем и да пропуснем, не можем и да благодарим достатъчно на господин Ангел Симеонов, който пое финансовото и организационното бреме за издаването на тази книга но, след като сте я разгледали, ще разберете, защо те са обладани от любовта към този храм, както ще се случи и с Вас.

Надяваме се, че ще се присъедините към усилията на Църковното настоятелство за съхраняване реставрацията на това национално църковно, културно и духовно богатство – Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“. Тя ни е оставена в наследство от нашите деди това наследство очаква от нас да се покажем като достойни наследници.

Призоваваме Божието благословение върху всички Вас и усърдно се молим пред Престола на Бога за Вашето духовно извисяване и преуспяване!

Тивериополски Епископ Тихон