DMS ROTONDA

На 3 април 2015 г. от 13:00 ч. в Пресклуба на БТА се оповести официалното откриване на кампанията в навечерието на Възкресение Христово за набиране на средства за цифровизация на Храм ротонда „Св. вмчк Георги“ – София и последваща реконструкция и реставрация на храма. (запис на пресконференцията: тук)

Кампанията се организира с Благословията на Негово Светейшество Неофит- Митрополит Софийски и Патриарх Български от Църковното настоятелство на Храм ротонда „Св. вмчк Георги” и Фондация „15 века България”.

Събрани средства към момента: тук.

Медийно отразяване на DMS ROTONDA:
Нова телевизия/Живко Константинов/Здравей България-08.04.2015:тук
Нова телевизия/Живко Константинов/Новини/Вечерна емисия-07.04.2015:тук
БТВ/Елица Попова/Новини/Вечерна емисия-07.04.2015:тук
БНТ 2/Тодор Литовски/ Вечерни новини-06.04.2015:тук
БНР/Даниела Бенишева/6.04.2015:тук
News.bg /Диана Зайкова /03.04.2015 тук
Blitz.bg/07.04.2015 :тук
Dir.bg/Лилия Чалева/07.04.2015 :тук

Материали за популяризиране на DMS ROTONDA:
Флаер: :тук
Афоризми на свети Амвросий Оптински: :тук

Административни данни за обекта:
Обект: Храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ – София
Адрес: София 1000 , бул.”Княз Дондуков” № 2, двора на Президентството
Собственик на обекта: СОФИЙСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ (към Българска православна църква- Българска Патриаршия)
Категория НКЦ: “Национално значение” (Държавен вестник-брой 69/1927 г. , „Известия” бр.73/1955 г., ДВ бр.57/1969 и ДВ бр.74/1968 – категоризация „вид” – Народна старина (1927), Архитектурно-строителен и художествен , Археологически)

Историческа информация:
Храм-ротонда „Св. Вмчк Георги“ – София е най-старата запазена архитектурна ценност на днешна София, символизираща величието на древния Рим. Император Константин Велики превръща сградата в християнски храм още през IV век. В църквата се пази най-ранната българска стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност. Допълнителна информация :тук

Кратко описание на проекта:
На първи етап целта е посредством иновационна технология да се цифровизира храма и неговите стенописи. Резултатите от цифровизацията са:
1. Съхранение на пълната информация за сградата на църквата ротонда „Св.Георги” и стенописите в цифров формат и осигуряватне на възможност за пълно възстановяване в случай на погиване;
2. Осигуряване на данни за текущото състоянието на храма и вземане на последващи решения касаещи организация на консервационно-реставрационни дейности;
3. Разпространение на информация за храма – изработване на тримерен модел на храма на базата на данните от лазерно сканиране, който ще представлява виртуална разходка и исторически разказ за църквата ротонда „Св.Георги” и петте слоя стенописи.
За извършване на цифровизацията ще се използва възможно най-прецизния и иновативен метод за цифровизация на сгради и стенописи – триизмерно лазерно сканиране.

Вторият етап от проекта е изготвяне на план за реконструкция и реставрация на сградата и третият етап е самата реконструкция и реставрация.

Разходи за първи етап: 7 500 лв.

Разходите за следващите етапи ще могат да бъдат уточнени след цифровизацията и в зависимост от набраните средства.

Дата на отчитане: 3 юли 2015 г.

Банкова сметка :
Титуляр на сметката: Храм-ротонда „Св. вмчк Георги“ – София
Банка: ТБ Сибанк АД
IBAN: BG56 BUIB 9888 103 587 9 900
BIC: BUIBBGSF
Валута: Български лева

или чрез еднократни sms или sms абонамент на единен дарителски номер 17 777: DMS ROTONDA

С дарителска кампания – DMS ROTONDA се постави началото на една дългосрочна програма инициирана от гражданското общество и подкрепена от Софийската света митрополия за цифровизация на недвижимото културно наследство на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>