Интердисциплинарно приложение

Цифровизираните материали могат да бъдат повторно използвани за търговски и нетъргосвски цели, като например разработване на учебно и образователно съдържание, създаване на документални филми, туристически приложения,игри, анимации и инструменти за проектиране. Това ще представлява важен принос за развитие на творческите индустрии. Тези отрасли са изправени пред преход към цифрови технологии, разчупващ традиционните модели, преобразуващ веригите за създаване на добавена стойност и налагащ необходимостта от нови бизнес модели. Цифровизацията и представянето на по-широк достъп до културното наследство предлагат изключителни икономически възможности и са условие за по-нататъшно развитие на културния и творческия капацитет.

За да не бъде абстракция горния текст, по-долу представяме модел на цифровизиран обект (недвижимо културно наследство), който може да бъде ползван за интерактивно обучението, при участие в туристически изложения и прояви, свързани с туризма, както и за изработването на рекламни материали, представящи България и София, като атрактивна туристическа дестинация и т.н.

3 D модел на Храм-паметник „Александър Невски“ изработен на базата на данни от триизмерно лазерно сканиране и последваща допълнителна обработка със специализиран софтуер.

3 D модел, изработен от Милуш Благоев

<

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>